joi, 7 ianuarie 2016

Campanie electorală sub semnul cătușelor

Gata, au trecut sărbătorile! Campania electorală ar trebui să se încingă, dar forțele politice din județul Tulcea au fost cucerite de apatie și au șanse mici să-și revină. Motivul? Frica de cătușe a băgat spaimă de moarte în politicienii locali. Pe unii, însă, anchetele penale i-au călit atât de tare încât mai vor un mandat. Să le luăm pe rând.
Primarul Constantin Hogea a revenit la primărie pentru că a scăpat de arest, de arest la domiciliu și de control judiciar. Dosaru mitei de care e acuzat Hogea nu a fost închis, ci doar întors de Tribunalul Tulcea la DNA pentru reluarea cercetărilor de la zero, ceea ce presupune prelungirea verdictului cu mult după alegerile locale din acest an. Ca urmare, Hogea a intrat rapid în campanie electorală și, conform ultimelor sondaje, va câștiga fără probleme un nou mandat de primar. Asta dacă procurorii nu-i vor scoate din sertare un alt dosar și nu-l vor vârî din nou la beci. Hogea nu va mai candida din partea PNL, ci o va face ca independent.
PNL nu are un candidat la Primăria Tulcea pentru că niciunul din cei trei liberali înscriși în cursă, Octavian Motoc, Vasile Gudu și Ștefana Zibileanu, nu a trecut testul sondajului. Fiecare a adunat doar cât marja de eroare a sondajului, adică 3 la sută și nu ar avea șanse la viitoarele alegeri. În aceste condiții, doar Motoc nu s-a resemnat și încearcă pe rețelele de socializare să cucerească inimile tulcenilor cu texte lacrimogene sau să se victimizeze. Dacă ar fi să luăm de bune prevederile din decalogul de integritate adoptat de PNL, Motoc ar trebui să fugă de candidaturi precum dracul de tămâie. Octavian Motoc, în calitate de senator de Tulcea a ”adunat” pe timpul mandatului de senator, zeci de contracte de consultanță de la instituții ale statului sau de la primăriile USL pentru firma sa. Deși este acționar cu o cotă de 60 la sută la firma Expert Fonduri Europene și a încasat din bani publici sume uriașe nu a scris în declarațiile de avere că ar fi încasat vreun leu drept dividende.Asta a început să intereseze ANI și s-ar putea să apară surprize taman în acest an electoral. Motoc mai are o problemă. Susținătorul său pentru a deveni candidat la fotoliul de primar, deputatul Octavian Marius Popa, copreședinte PNL Tulcea, este înghesuit și el de procurori nu într-o anchetă penală, ci în două. Popa e implicat în dosarul DNA privind șmecheriile polițiștilor de la  protecția martorilor. Procurorii îl suspectează pe deputatul liberal că ar fi încercat să modifice la Taverna Lupilor o lege în favoare unor infractori de la protecția martorilor. Mai nou, Tavi Popa a fost luat la întrebări și de procurorii Curții de Apel Constanța chiar în ajunul Crăciunului. Ar fi vorba de investigarea penală a unor afaceri cu firme din Tulcea.
PSD-iștii au și ei probleme penale și de personal. Liderul județean Horia Teodorescu e cercetat de DNA București pentru presupuse fraude puse la cale cu prietenul său deputatul PSD Ghiveciu care deține, prin interpuși, firma Mega Edil, firmă care a câștigat fără licitați întreținerea drumurilor județene. Mai nou, Consiliul Județean a reînnoit contractul cu suma de 21 milioane de lei cu această firmă fără licitație în plină anchetă DNA. În aceste condiții lui Teo nu-i mai arde de campanii electorale, iar PSD Tulcea nu are un candidat la Primăria Tulcea. PSD ar vrea să-l sprijine pe guvernatorul ARBDD Lucian Simion dar șansele acestuia sunt doar de 1 la sută. În plus, guvernatorul se pare că a fost convins de colonelul Ioan Ganea, fost securist și SRI-ist, acum lider UNPR Tulcea, să candideze pentru partidul lui Oprea. PSD Tulcea a mai mizat și pe sindicalistul Șchiopu, dar acesta are o cotă electorală mai mică de 1 la sută.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu