duminică, 28 februarie 2016

Alegeri locale, fără surprize!

Cu trei luni înaintea scrutinului pentru alegeri locale, în județul Tulcea, rezultatele par a fi cunoscute. Asta după ce am aflat care sunt principalii competitori.
Pentru funcția de primar al municipiului Tulcea, Constantin Hogea, primar în funcție care va candida independent (deși nu a făcut un anunț public), nu are contracandidat pe măsură. PSD l-a aruncat în luptă cu Hogea pe guvernatorul ARBDD Lucian Simion.Deși e un personaj cu notorietate, Lucian Simion are un scor electoral la jumătate, comparativ cu Hogea, care ar urma să câștige cu 53-54 la sută. Deci, la primărie mai rămâne de  adjudecat doar majoritate consilierilor locali. La vot politic, PSD stă mai bine, dar PNL, împreună cu Mișcarea Populară, s-ar putea să adune mai mulți consilieri locali și să creeze o majoritate pentru liniștea lui Hogea. Asta dacă Hogea va face campanie electorală împreună cu subalterna sa Zibileanu care este candidat de fațadă al PNL pentru a susține lista de consilieri, listă agreată de primarul Hogea. ALDE, în care-și pune speranțe PSD că le va scoate consilieri, sunt invizibili, nici nu apare în sondajele de la municipiu. Mișcarea Populară are o cotă de aproximativ 10 la sută, dar putea scoate un scor mai bun dacă nu-l puneau candidat pe dr Vâlcu și mergeau cu Tarhon care e cota cu 13 la sută.
La Consiliul Județean, bătălia se va da tot între PSD, cu Horia Teodorescu vârf de lance, și PNL, cu cap de listă deputatul Vasile Gudu. Președintele consiliului județean se va alege de către viitorul consiliu, iar scorul celor două partide pare a fi apropiat, cu avantaj de partea PSD, care are mai mulți primari în funcție în județ. Nu este exclus ca unii primari să nu mai câștige în iunie sau să candideze pentru alt partid. Din acest motiv, pronosticul nu poate fi dat, deocamdată. Când vor fi cunoscuți toți candidații se vor putea face estimări mai aproape de realitate. Cert este că Mișcarea Populară are o cotă electorală de aproximativ 10 la sută și la nivelul județului, ca vot politic, deci va ave consilieri județeni și locali și nu este exclus să aibe și câțiva primari, unii transferați de la PNL. În aceste condiții, oamenii lui Băsescu, e de așteptat să se asocieze în Consiliul Județean Tulcea cu PNL și să-l sprijine pe Gudu să devină președinte. Asta dacă PSD nu va câștiga majoritate consilierilor județeni. Deci, nici de această dată nu vom avea parte de o altfel de politică în județ după alegerile locale. La vremurile noi, anunțate de președintele Iohannis, vom defila cu aceiași oameni din aceleași forțe politice. Unii mai penali, alți penali în devenire...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu