joi, 6 august 2015

Bursa peștelui din Deltă, ca-n filmele cu proști...

Gata, din 16 octombrie nu va ma exista piața neagră a peștelui în Delta Dunării! Așa ne dau asigurări ARBDD, ANPA, Consiliul Județean Tulcea și o parte a liderilor asociațiilor de pescari din Deltă care au gândit proiectul cu finanțare UE de înființare a unei burse a peștelui pentru Deltă. UE a alocat pentru realizarea acestui proiect aproximativ șase milioane de euro, fonduri folosite pentru construirea unor imobile în portul Tulcea, în care va funcționa ringul de vânzare a peștelui, achiziționarea de nave și autoutilitare cu instalații de refrigerare pentru transportul peștelui și pentru amenajarea a 26 de puncte de colectare a peștelui în Deltă.
Investiția pare a fi utilă dar ascunde multe necunoscute. Cheltuielile de transpor vor fi foarte mari și se vor regăsi în prețul final al peștelui. Peștele ar urma să parcurgă zeci de kilometri din bălțile Deltei unde e capturat de pescari până la ringul de vânzare din Tulcea, la asta se mai adaugă și cheltuielile de refrigerare din navă, camion  și din depozitul bursei. Sunt voci care susțin că astfel prețul peștelui din Deltă vândut prin bursă va fi dublu față de cel existent acum.
Pescarii spun că nu ar fi dispuși să vândă peștele bursei din Tulcea care ar urma să-l revândă comercianților, deși liderii lor au semnat contracte de asociere pentru înființarea bursei. O altă problemă este cea a aprovizionării cu pește a restaurantelor și pensiunilor din localitățile din Deltă. Dacă tot peștele din Deltă se va comercializa din 15 octombrie doar pe ringul bursei din Tulcea înseamnă că peștele proaspăt prins de pescar va ajunge la unul din cele 26 de puncte de primă vânzare din Deltă, de unde va pleca cu o navă sau cu o camionetă frigorifice ale bursei la Tulcea, de unde se va vinde, la licitație, iar pensiunile din Mila 23 sau Periprava ar urma să-l cumpere din Tulcea și să-l transporte, pe cheltuiala lor, în preajma bălții de unde fusese capturat peștele. E mai ceva ca-n filmele cu Stan și Bran. Oare finanțatorii proiectului de la UE știu de acest circuit gândit de niște indivizi care susțin că au conceput bursa peștelui din Tulcea după o bursă din Japonia. Respectivii ”specialiști” au omis că în Japonia se practică doar pescuitul marin, care nu are nici în clin nici în mânecă cu pescuitul practicat în Deltă. În Japonia, pescarii vin toți cu pește doar în cel mai apropiat port unde este bursa care le cumpără peștele.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu