luni, 20 iulie 2015

Sebastian Ghiță a vrut să pună mâna pe 16 milioane de euro de la UE pentru studii ecologice în Deltă

Penalul Sebastian Ghiță și-a băgat coada la licitație cu fonduri europene care a avut loc în 24 august 2014 la Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) și a blocat o finanțare de la Uniunea Europeană de 16 milioane de euro.
După un an de la data în care ARBDD a acordat firmelor Siveco și Teamnet (în urma unei licitații) serviciul de elaborare a Planului de management integrat pentru zona Delta Dunării Comisia Națională pentru Soluționarea Contestațiilor a decis că licitația trebuie refăcută pentru că s-au încălcat mai multe proceduri legale. Cu alte cuvinte, s-a constatat că, la ARBDD, comisia de licitații a încălcat legea pentru a-i atribui firmei Siveco (firmă implicată în mai multe dosare penale pentru evaziune fiscală și spălare de bani) și societății Teamnet care aparține deputatului PSD și magnat de presă Sebastian Ghiță o finanțare de 16 milioane de euro.
Comisia Națională pentru Soluționare a Contestațiilor a dispus ca licitația pentru atribuirea realizării planului de management al Deltei să fie reluată în următoarele 30 de zile cu condiția să fie eliminate  prevederile ilegale din caietul de sarcini care favorizau firmele câștigătoare. Dacă vor fi respectați pașii legale pentru o astfel de licitație publică va fi imposibil ca proiectul finanțat de UE să fie adjudecat până la finele acestui an.Dacă se va depăși termenul limită de 31 decembrie 2015 UE nu va mai asigura finanțarea, iar ARBDD va rămâne fără un nou plan de management integrat al Deltei. Nu ar fi prea mare pierdere pentru că ARBDD are un astfel de plan de management elaborat la începutul anilor 90 de specialiști internaționali în domeniul mediului, dar acest plan nu a fost reactualizat anul cum prevedea proiectul inițial. Acest plan, ignorat sistematic de conducerile ARBDD în ultimii ani, a fost finanțat de Banca Mondială și a costat 600 000 de dolari.
 Ghiță a clocit această afacere a planului de management a Deltei finanțat de UE imediat ce prietenul său Victor Ponta a devenit premier și a umflat finanțarea, cu ajutorul unor funcționari și politicieni din Tulcea, până la 16 milioane de euro. Surprinzător e faptul că în caietul de sarcini întocmit la ARBDD nu s-a prevăzut ca la licitației să participe doar firme cu experiență certă în realizarea studiilor specifice de evaluarea stării biodiversității din Deltă și a factorilor care o pot afecta. Astfel au putut participa la licitație firmele de IT a lui Sebastian Ghiță și a prietenilor săi de la Siveco.Mai mult, aceste firme care habar nu au de protecția mediului din Deltă lui Ghiță au câștigat acest proiect baban.
Ghiță are deja afaceri în Delta Dunării. O firmă a sa a cumpărat recent un bloc de locuințe părăsit din orașul Sulina pe care l-a transformat în hotel de lux. Din această vară, Ghiță a devenit unul dintre cei mai mari operatori de turism din Delta Dunării.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu