marți, 5 aprilie 2016

Investiții UE marca ITI DD - 30 milioane de euro pentru vânturarea apei!

Horia Teodorescu, președintele Consiliului Județean Tulcea, ne-a luminat în privința investițiilor de peste un miliard de euro de la Uniunea Europeană pentru Delta Dunării. O primă concluzie în urma declarațiilor lui Teodorescu în conferința de presă e că ITI Delta Dunării, după doi ani de funcționare, nu are încă o strategie de cheltuire a sumelor imense disponibilizate de UE pentru Delta Dunării. O astfel de strategie ar urma să fie pusă la punct în câteva săptămâni și ar urma să fie aprobată de Guvern. Totuși, Horia Teodorescu a spus că banii europeni vor fi utilizați pentru realizarea infrastructurii din județul Tulcea și că ar fi oarece dificultăți în utilizarea acestor fonduri că localitățile din Deltă au o populație de sub 2 000 de locuitori și nu se califică pentru atragerea unor finanțări pentru dezvoltarea infrastructurii locale.
Horia Teodorescu, sfătuit corespunzător de proaspăt numitul său consilier Lucian Eduar Simion, candidatul PSD la funcția de primar al Tulcei și fost guvernator ARBDD, a descoperit o soluție rapidă de cheltuire a 28-30 milioane de euro în Delta Dunării. Acești bani ar urma să fie alocați pentru decolmatarea canalelor și lacurilor din Deltă. Suma e imensă și dacă se va cheltui ar fi cele mai consistente investiții de acest gen din Deltă după marile decolmatări realizate sub comanda lui Grigore Antipa.
Realizarea acestor investiții ridică unele probleme. Decolmatările de zeci de milioane de euro ar urma să fie realizate în mai puțin de doi, ceea ce pare a fi o utopie. La această dată nu există studii hidrotehnice și de biodiversitate fără de care decolmatările nu pot începe, iar realizarea studiilor, dacă nu  vor fi unele formale, necesită cel puțin un an de zile după părerea specialiștilor în lucrări hidrotehnice și de protecție a biodiversității. Pentru a se ajunge la efectuarea studiilor sunt necesare licitații specifice achizițiilor publice, licitații care nu pot fi demarate pentru că nici nu e gata strategia ce urmează să fie adoptată de Guvern.
De ce se apelează la cheltuirea fondurilor europene pentru decolmatări în Deltă nu e greu de bănuit. Sunt investițiile cele mai greu de controlat din punct de vedere cantitativ și calitativ, iar decontările nu crează riscuri de a fi acuzat beneficiarul că ar fi decontat lucrări nerealizate. Cine poate coantifica vânturarea apei pe canalele și în bălțile Deltei cu utilaje de dragat?! Deci asta ar justifica graba liderilor PSD Tulcea să dragheze rapid, chiar și fără studii de impact, sute de km de canale în Deltă.

3 comentarii:

 1. Urmariti, va rog lucrarea mea de 32 pag. + anexe aflatain 5 ex. la dl. Hogea C-in privind propunerile subsemnatului privind minidelta Zaghen. Pompele trebuiesc montate in amonte ca apa sa curga lin, gravitational prin actualul canal existent de deversare de 3,3 km lungime .Apa este impinsa in prezent in contra legii gravitatiei pentruca n-au vrut sa schimbe locul pompelor (pentru a fi folosite probabil de proprietarii amen. horticole /pomicole etc.)Nu-i intereseaza minidelta sau pestele din lac. Ei sa execute cat mai putine lucrari si sa deconteze sume cat mai mari.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Actualul sistem de control a unor asemenea lucrari este fundamental gresit, pagubos si generator de coruptie.Personal am experienta contolului care se face in prezent in Germania in astfel de santiere de mare intindere.Rog cititi toate lucrarile mele trimise si prefecturii TL si Guvernului Romaniei. Apreciez de mult timp pozitia Dv. fata coruptia din orasul nostru natal.

   Ștergere
  2. Actualul sistem de control a unor asemenea lucrari este fundamental gresit, pagubos si generator de coruptie.Personal am experienta contolului care se face in prezent in Germania in astfel de santiere de mare intindere.Rog cititi toate lucrarile mele trimise si prefecturii TL si Guvernului Romaniei. Apreciez de mult timp pozitia Dv. fata coruptia din orasul nostru natal.

   Ștergere