vineri, 17 aprilie 2015

Cine va gestiona miliardul de euro de la UE pentru Delta Dunării?

Guvernul a mărit schema de personal a Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) cu 38 de posturi şi a dispus organizarea la această instituţie a unei unităţi de management pentru fondurilor europene. Această autoritate ar urma să gestioneze cheltuirea a 1,1 miliarde de euro, fonduri europene alocate de Comisia Europeană, până în 2020, pentru realizarea infrastructurii integrate în Delta Dunării.
Aceste măsuri sunt lăudabile, numai că la ARBDD s-a acumulat o experienţă penală în gestionarea banilor publici alocaţi de Guvern, atraşi de la Banca Mondială şi de la Uniunea Europeană, ceea ce generat suspiciuni că vor fi judicios gestionaţi imensele fonduri UE.
Au existat mai multe anachete privind folosirea banilor de la Banca Mondială în care campion e fostul guvernator Andrei Svoronos şi echipa sa de conducere. Alte anchete au vizat construirea sediului actual al ARBDD pentru care  s-ar fi cheltuit aproape dublu decât era necesar. Procurorii DNA au în lucru mai multe dosare prvind  supraîncărcarea devizelor la centrelele de informare din Murighiol, Sf. Gheorghe, Sulina şi Chilia Veche. Persoanele implicate în realizarea acestor investiţii au dat deja cu subsemnatul pe la Poliţia din Tulcea, care a declinat, ultrerior, dosarele la DNA.
Am aflat că persoane implicate în anchetele privind prăduirea banilor  alocaţi pentru centrele de informare ar viza transferul la unitatea de management pentru fondurile europene destinate lucrărilor de infrastructură din Deltă.Miza este mare fiindcă salariile la acesată unitate vor fi cel puţin duble comparativ cu salariile celorlalţi angajaţi ai ARBDD. Decamnadată nu s-au făcut angajări la unitatea de management, se fac pregătiri pentru organizarea concursurilor de angajare care, mai mult ca sigur vor avea puternice conotaţii politice, dar ochii vigilenţi ai  anchetatorilor DNA sunt aţintiţi asupra ARBDD...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu