vineri, 30 octombrie 2015

Ca la nebuni, guvernatorul ARBDD a decis să colmateze canalele Deltei care sunt decolmatate...

Lucian Eduard Simion, guvernator al Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) și candidat la funcția de primar al municipiului Tulcea (deocamdată nu s-a hotărât din partea cărui partid să candideze), a făcut-o de oaie! Pe de o parte a cerut de la Guvernul Ponta milioane de de lei și a primit imediat finanțarea pentru decolmatarea canalelor Deltei și, pe de altă parte, a aprobat deversarea de aluviuni din decolmatări exact în zona unde se decolmatează.
Să explic despre ce este vorba. Guvernatorul Simion a solicitat, pe bună treptate, Guvernului Ponta fonduri bugetare pentru decolmatarea a 30 km de canale din zona de Deltă cuprinsă între brațele Sulina și Sf. Gheorghe. Solicitarea a fost judicioasă pentru că, la ape scăzute, în această toamnă, pe canalele din proximitatea brațelor Sulina și Sf. Gheorghe nu se mai putea intra nici cu barca. Guvernul Ponta a răspuns rapid la solicitarea venită din Deltă și a alocat banii necesari pentru curățarea de aluviuni pe aproximativ 30 km. Lucrările se desfășoară deja de ceva vreme și ar trebui să elimine problemele de circulație a apei și a ambarcațiunilor în perspectiva unei secete prelungite în viitorul apropiat.
Numai că, în timp ce drăgile de la Deltacons curăță canalele obturate, brațele Sulina și Sf. Gheorghe sunt alimentate vârtos cu aluviuni rezultate din decolmatarea bazinului din incinta Șantierului Naval Vard Tulcea. Conducerea șantierului naval a solicitat de la ARBDD autorizație de mediu pentru curățarea nămolului din bazinul propriu și deversarea aluviunilor, care sunt estimate la zeci de mii de tone, în zona ceatalului Sf. Gheorghe. Astfel, de câteva zile, o barjă a șantierului naval cară, de zor, nămolul din bazinul naval și îl deversează la bifurcația fluviului unde se formează brațele Sulina și Sf. Gheorghe. Nămolul cu conținut masiv de metale, din care unele grele, rezultate din procesul tehnologic de construire a vapoarelor, ajung în gura canalelor decolmatate sau în curs de curățare pe cheltuiala Guvernului și se refac rapid pragurile abia curățate. Deci avem de a face cu o afacere păguboasă aprobată de guvernatorul ARBDD prin autorizația de mediu emisă la solicitarea șantierului naval.
Vor fi voci care vor spune că nu ar exista altă soluție de deversare a nămolului extras din bazinul naval.Specialiștii consultați spun că soluția ar fi fost ca șantierul naval să fi transportat aluviunile în mare pe canalul Sulina. Deversarea direct în mare a aluviunilor nu ar aduce prejudicii de mediu Deltei, ci ar contribui la depunerea acestora pe cordonul litoral unde se cheltuiesc bani grei pentru refacerea plajelor. Costurile ar fi însă în bugetul șantierului naval pentru că ar trebui să ducă barjele cu nămol de la Tulcea în largul mării unde ar urma să fie golite.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu