sâmbătă, 28 martie 2015

În Deltă Dunării, nu este gripă aviară!

Știrea că gripa aviară a revenit în Delta Dunării nu a mai produs isteria din urmă cu aproape un deceniu când satele din județul Tulcea au rămas fără păsări domestice. Au trecut și vremurile când satele din Deltă erau păzite cu jandarmi să nu intre și să nu iasă nici musca.Când niște șmecheri din București au făcut averi fabuloase vânzând apă chioară în loc de dezinfectante pentru combaterea virusul care, se știa de atunci, nu făcea vreun rău oamenilor și nici tuturor păsărilor domestice.
Răul cel mai mare, în timpul primului val de gripă aviară din Deltă, l-au făcut autoritățile turismului din zonă. Isteria creată prin nimicirea tuturor păsărilor domestice din sate, prin închiderea fără rost, ca în timp de război, a satelor a îndepărtat turiștii de Delta Dunării cel puțin doi ani. Atunci, pierderile operatorilor din turism au fost de milioane de euro iar autoritățile care au produs inutil isteria nu au plătit compensații financiare cum era normal într-o țară civilizată.
Deși nu s-a mai creat isteria de altădată, informațiile difuzate de autoritățile sanitar-veterinare și de administrația locală despre noul val de gripă aviară s-ar putea să afecteze turismul din Delta Dunării din nou. O primă observație. Este fals că păsările sălbatice din Delta Dunării au gripă aviară. Focarul de gripă aviară care a produs moartea pelicanilor nu e în Delta Dunării, ci pe insula Ceaplace din zona lacului Sinoe, în laguna Razel-Sinoe, la vreo 50 de kilometri de Delta Dunării. Nicio localitate din Deltă nu a fost pusă sub carantină, Doar comuna Mihai Viteazu din Constanța se află în zona supraveghere sanitar-veterinară dar satele din această comună nu sunt sub stare de asediu.
Deci mult zgomot pentru nimic, Din păcate autoritățile nu explică despre ce este vorba cu noul focar de gripă aviară iar turiștii care aveau de gând să vină în Deltă în perioada ce urmează se vor mai gândi în lipsa unor informații oficiale fără echivoc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu